Her giver vi dig de bedste tips til, hvordan du selv kan holde lakken på din bil pæn og skinnende.
Forskellige laktyper
Alt afhængig af hvilken type lak din bil har, skal det behandles forskelligt. Metallak er en klar lak, der lægger uden på bilen farvede lak. Dette kaldes universallak. Metallakken beskytter bilens farvede lak mod solens UV-stråler. Har din bil igen metallak, betyder det dermed at den er mere modtagelig overfor UV-stråler.
UV-strålerne kan ødelægge lakken og gøre at lakkens partikler kan falme. Heldigvis kan du genopbygge lakken ved at rense og polere din bil. Når du polerer din bil, vil lakken genopbygges, så den fremstår blank og skinende.
1. Grundig vask og rengørring
Som det allerførste skal du starte med at vaske din bil grundigt. Hvis bilen ikke er helt ren inden poleringen, vil skidtet blive indkapslet i lakken. Brug en blød svamp og en autoshampoo uden voks. Tør derefter bilen af med et vaskeskin, så den er ren og tør inden du fortsætter.
Opdager du flyverust på bilen, kan du fjerne det med 10% oxalsyreopløsning, men vær meget forsigtig, så du ikke ridser lakken.
2. Polering
Du kan sagtens polere din bil med håndkraft. Det kan dog lave det man kalder 3D-effekt, hvor der kommer små hologrammer, der især ses i mørke lakker. Du kan nemt rette op på denne uønskede effekt ved at bruge en mildere og finere polercreme.
Brug en mikrofiber applikator eller en klud når du begynder at polere din bil. Den første polering bruges til at fjerne gamle voksrester og små vaskeridser. Selvom du sikkert gerne vil have så meget som muligt ud af den første polering, bør du ikke bruge et slibeprodukt, der er alt for grov. Efter den første polering, skulle lakken gerne se blank og flot ud.
Herfter skal du påføre en polercreme på bilen med en applikator. Gnid grundigt polercremen rundt på lakken. Tag gerne et lille område ad gangen. Der sker ikke noget ved at områderne overlapper hinanden. Det vil kun give en fejlfri finish.
Til sidst tørrer du efter med en blød microfiberklud.
3. Voksbehandling
Du skal nu i gang med lakforsegling, som vil lukke de åbne porer i lakken og dermed gøre den mere modstandsdygtig overfor ridser og flyverust.
Tag en lakforsegling – gerne med voks – og påfør det i et tyndt lag med en microfiber applikator. Når du hele lakken har en fedtet overflade, er der nok lak på. Nu skal det have tid til at tørre. Når lakken ikke længere er fedtet, så er lakforseglingen tør. Herefter skal du tørre bilen af med en microfiberklud. Lakken skal nu have tid til at hærde. Det er forskelligt hvor lang hærdning, der er nødvendigt, så kig på produktet og tjek den pågældende hærdetid.
Hvis du har valgt at bruge en lakforsegling uden voks, skal du nu vokse bilen. Denne del er meget vigtig, da voksen beskytter lakken mod UV-stråler og vand. Samtidig giver det en blank, skinnende overflade, som også forlænger resultatet af poleringen.